Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Як витратити кошти, зараховані на картку єПідтримка?

Дата: 26.01.2022 12:17
Кількість переглядів: 372

Вже минуло більше 1 місяця з дня, коли стартувала ініційована Президентом України програма єПідтримка. За словами заступника міністра економіки Олександра Грибана:

«Вже понад 7 мільйонів українців отримали кошти від держави — це половина тих, хто пройшов повний курс вакцинації. Загалом на картки громадян перераховано 7,2 млрд грн, з яких 1,5 млрд грн вони вже витратили».

Якщо ви ще не скористалися єПідтримкою, то можете це зробити за кілька хвилин, швидко та зручно:

  • Оформте спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. В онлайн-банкінгу картку можна отримати за 1 хвилину.
  • Завантажте застосунок Дія або оновіть його до останньої версії в PlayMarket або AppStore. 
  • Переконайтеся, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікати, отримані на порталі Дія чи паперовий від сімейного лікаря, не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можливе як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.
  • Зайдіть у розділ Послуги та знайдіть єПідтримку. 
  • Надішліть заяву на отримання коштів.
  • Виберіть для виплати картку єПідтримка. 
  • Очікуйте зарахування коштів. 

P. S. Як працює Проєкт «єПідтримка», можна дізнатися за посиланням. Усі запитання та інструкцію з генерування COVID-сертифікатів можна знайти тут.

Якщо ж ви вже отримали свою тисячу на картку і не знаєте як її витратити, тоді ви повинні знати, що: 

  1. Згідно з умовами виплати сума відшкодування, яка зараховується на картку єПідтримка, може бути витрачена тільки на: 
  • Квитки до кінотеатру, театру, музею, на концерти або виставки.
  • Оплату послуг фітнес-центрів та інших спортивних закладів.
  • Покупку книжок у книжкових магазинах.
  • Подорожі Україною потягом або літаком.
  • Крім цього, з 24 січня 2022 року вакциновані громадяни України віком від 60 років можуть витратити «ковідну» 1000 гривень на ліки в аптеках.

За даними МОЗ України, люди віком 60 і більше років зможуть придбати ліки в аптечних закладах та інтернет-аптеках за кошти Програми "єПідтримка". Купити можна буде будь-які лікарські засоби, дозволені для застосування в Україні, як за рецептом лікаря, так і без нього.

За інформацією Міністерства економіки України, банки перевірятимуть вік людини у момент проведення платежу. Коли саме вона оформила картку – неважливо, головне, щоб на момент купівлі ліків їй вже виповнилося 60 років.

За кошти програми можна буде придбати виключно лікарські засоби, а не будь-які товари, що реалізуються в аптеці. Наприклад, не можна буде купити препарати недоведеної ефективності, такі як дієтичні добавки, а також косметичні засоби чи медичні прилади, як-от апарати для вимірювання тиску, інгалятори тощо.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що отримати оплату може будь-яка мережа, в якої є вже налаштований термінал і яка здійснює свою діяльність згідно з зареєстрованими мсс-кодами.

«Це такий код, який генерується і свідчить про певну діяльність компанії, організації. Всі аптеки, які до цього працювали, в яких є термінали, які продавали офлайн і онлайн –автоматично приєднаються до Програми «єПідтримка», – сказав міністр. 

Як повідомив Президент України у відеозверненні від 24.01.2022, протягом лютого Програма «єПідтримка» буде розширена для людей похилого віку. Вони матимуть можливість використовувати ці гроші для оплати комунальних послуг. А громадяни України віком 14-18 років зможуть отримати та витрати 1000 гривень на послуги у сфері освіти та навчання.

Крім цього, громадяни України, які отримали «бустерну» дозу вакцини проти коронавірусу, у рамках Програми «єПідтримка» отримають додатково 500 грн. 

Важливо: Ви можете витрачати кошти в декілька платежів та у різних категоріях (наприклад, придбати квиток на потяг за 300 грн, фітнес-абонемент за 500 грн, квиток у театр за 200 грн).

Під час оплати карткою єПідтримка код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрямок бізнесу, повинен збігтися з одним з кодів, указаних у постанові КМУ. Йдеться про MCC коди 5942, 7832, 7922, 7929, 7991, 4112, 4511, 7941, 7997. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату карткою єПідтримка не вдасться.

Приналежність покупки до тієї чи іншої категорії залежить безпосередньо від МСС-коду терміналу, за допомогою якого ви виконуєте оплату. Наприклад, якщо термінал встановлено в кінотеатрі, але зареєстрований з МСС ресторану, покупка з картки єПідтримка буде неуспішною, тому що перевірятися буде саме код МСС, а не беспосереднє фактичне місцезнаходження терміналу.

До категорій та кодів МСС, оплати з якими дозволено для картки єПідтримка, відносяться:

Код МСС

Категорія

4112

Залізничний транспорт

4511

Пасажирський авіаційний транспорт

7832

Демонстрація кінофільмів

7922

Театральна та концертна діяльність, функціонування театральних і концертних залів

7929

Діяльність із підтримки театральних і концертних заходів

7991

Функціонування музеїв

7941

Функціонування спортивних споруд

7997

Діяльність спортивних клубів, діяльність фітнес-центрів

5942

Книжкові магазини

5912

Аптеки

Кошти можна витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу протягом 4 місяців з моменту отримання. У разі невикористання протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги або використання допомоги не в повному обсязі протягом зазначеного періоду, поточний рахунок закривається банком автоматично, а невикористані кошти протягом трьох операційних днів після завершення цього строку повертаються банком державі.

Витратити гроші, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою  неможливо. Мінцифра зазначає, що ця програма реалізується виключно в застосунку Дія. Тому закликає не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або перевести гроші з картки у готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Як розрахуватися карткою єПідтримка, якщо у мене телефон не підтримує Google Pay або Apple Pay? Як розрахуватися карткою єПідтримка, якщо у мене смартфон не підтримує NFC?

Існує лише три шляхи розрахунку карткою єПідтримка:

  1. Оплата послуги через інтернет.
  2. Безконтактна оплата через Google Pay або Apple Pay.
  3. Розрахунок пластиковою карткою, яку наразі можна оформити в Альфа банку та у Монобанку.

Якщо ваш пристрій не підтримує технологію NFC і немає можливості додати картку для безконтактної оплати в Google Pay або Apple Pay — оплачуйте покупки в Інтернеті, використовуючи реквізити картки (номер, термін дії, CVV).

Реалізація випуску пластикових карток запланована на першу половину лютого 2022 року. Тому, якщо варіанти вище вам не підходять, можете почекати реалізації випуску пластику.

P. S. Більше подробиць про програму «єПідтримка» та як вона працюватиме в Дії, можна дізнатися за посиланням або у Постанові Кабінету Міністрів України від 09.12.2021р. № 1272 «Деякі питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”».

Ще не зрозуміли, як витратити свою 1000 гривень за вакцинацію – перегляньте відео.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь