Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Українська хустка – сакральний символ й оберіг!

Дата: 07.12.2021 14:44
Кількість переглядів: 647

Сьогодні, 7 грудня 2021 року, у найголовніше з жіночих свят - Катерини, відзначають неофіційне свято, котре єднає  жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій - Всесвітній день української хустки.

Українська хустка – то не просто елемент гардеробу, це міцний зв’язок поколінь, генетичний код української нації, у якому кожен орнамент – оберіг.

У скрині кожної ґаздині здавна були хустки на всяку потребу. Хустина  до церкви, на весілля доньки, для сватання, для щоденної роботи, на скорботу за померлими тощо. Жінок в усі часи приваблювали надзвичайно багаті орнаменти хусток, їх кольорові палітри та оригінальність кожного окремого регіону.

Сьогодні сакральне значення хустки поволі відроджується, яскравим свідченням цього є велика кількість флешмобів, акцій та майстер-класів, як в Україні, так і за її межами, присвячених Всесвітньому Дню української хустки. До таких активностей жваво долучаються заклади освіти нашої громади, Центр культури і дозвілля Пулинської селищної ради, а також жителі нашого краю.

Українська хустка формує образ справжньої жінки, мудрої берегині сім'ї та духовного наставника нації, певним чином ототожнює жінку з божеством, надає їй таємничості та загадковості. Разом з тим, вона вважається символом прихильності, любові, вірності, прощання та скорботи, є невід'ємною складовою української культурної спадщини.

Також хустка була маркером соціального стану жінки: молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Водночас хустина свідчила й про рівень достатку родини, адже заможні жінки носили хустки із дорогих тканин, бідні – із дешевших.

Хустину використовували й у різних обрядах, зокрема весільних. Найпопулярніший – покриття голови нареченої хусткою. Це символізувало вихід із дівоцтва та початок заміжнього життя. Ця традиція збереглася в Україні й донині. 

Українська хустка це не лише головний убір жінки, а й важлива сімейна реліквія, яку передавали з покоління в покоління. Це давній символ жіночої душі, кохання та вірності, який може багато розповісти про свою власницю, залежно від розміру, кольору, тканини та орнаменту.

Всесвітній день української хустки – це не просто ще одне свято в календарі, це важливий внесок у збереження та популяризацію нашого національного надбання, одна з унікальних сторінок самобутності нашого народу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь