Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Антибіотики: чому ми споживаємо їх неправильно?

Дата: 24.11.2021 14:42
Кількість переглядів: 902

Шотландський хімік Александр Флемінг винайшов перший справжній антибіотик у 1928 році. Сталося це майже випадково - під час дослідів він виявив, що пліснява перешкоджає ростові бактерій. Так з'явився пеніцилін. Відтоді відкрито або синтезовано сотні препаратів для лікування бактеріальних, грибкових інфекцій, вірусних захворювань та інфекцій спричинених найпростішими та гельмінтами. З їх допомогою вдалося врятувати мільйони людських життів. Проте доступність антибіотиків спровокувала їх широке використання, яке шкідливо впливає на людський організм.

За даними досліджень некваліфіковане призначення антибіотиків вже до 2050 року може стати причиною смерті близько 10 млн людей щороку.

«Сьогодні ми говоримо вже не про антибіотикорезистентність, а про антимікробну резистентність, оскільки розвиток стійкості до протигрибкових, противірусних, протималярійних препаратів становить не меншу загрозу для громадського і глобального здоров’я. Це природній процес, який, на жаль, не можна повністю зупинити», — переконує на пресбрифінгу до Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків Аркадій Водяник, національний фахівець ВООЗ із профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Це проблема світового масштабу. Особливо поширена антибіотикорезистентність у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, до яких можна віднести й нашу державу. Зокрема, з початком пандемії COVID-19 ця проблема проявилася ще більше.

«Хоча антибіотики не здатні ні попереджувати, ні лікувати вірусні інфекції, пандемія COVID-19 призвела до суттєвого зростання вживання антибактеріальних засобів. Більшість пацієнтів визнали, що приймали антибіотик, навіть коли не були інфіковані COVID-19, бо вважали, що це сприятиме профілактиці інфекції. Встановлено, що серед пацієнтів із тяжкою COVID-19 інфекцією лише у 15% виявлена також бактеріальна інфекція, однак антибіотики приймали 75% з них», — Микола Хайтович, професор, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

В останні роки у багатьох країнах у закладах охорони здоров’я активно впроваджуються програми адміністрування антимікробних препаратів. Україна — не виключення. Зокрема, з ухваленням Наказу МОЗ №1614 створюються передумови для комплексного поетапного впровадження системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю. У тому числі затверджено інструкцію з впровадження адміністрування антимікробних препаратів у закладах охорони здоров’я. А це дасть можливість підвищити обізнаність лікарів-клініцистів про підходи до раціональної антимікробної терапії, а для пацієнтів — сприятиме отриманню якісної медичної допомоги.

Прості, але дуже ефективні правила вживання антибіотиків нагадав Роман Колесник, керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я:

  • бережіть себе, якщо маєте високий ризик інфікування;
  • дотримуйтеся правил особистої гігієни й особливо гігієни рук;
  • виконуйте рекомендації лікаря, якщо вам призначили антибіотик;
  • домашні тварини можуть бути переносниками мікроорганізмів із резистентністю, тому дотримуйтеся гігієни рук при догляді за ними;
  • вакцинуйтеся — будь-яка інфекція, якої можна запобігти, це зменшення використання антимікробних лікарських засобів, а отже і зниження розповсюдження збудників інфекційних хвороб;
  • дотримуйтеся правил безпечного сексу;
  • зберігайте продукти й готуйте їжу безпечно.

Дотримання кожним цих заходів допоможе зберегти антибіотики для наступних поколінь і не повернутися людству в доантибіотикову еру.

Більше порад дивіться у відео: https://youtu.be/di-nsNZ0uNE.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь