Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Святкуймо День української писемності та мови разом!

Дата: 08.11.2021 14:13
Кількість переглядів: 517

9 листопада, згідно з Указом Президента №1241/97, в Україні відзначають День української писемності та мови.

Для кожного свідомого українця – це не просто дата, це сакральний день єднання з рідною мовою, це день генетичної ініціалізації.

Дата Дня української писемності та мови припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, з яких, за думкою більшості дослідників, почалася писемна українська мова.

За традицією, у День української писемності та мови покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а останнім часом, у цей визначний День, проводять ряд акцій, флешмобів та челенджів у соціальних мережах, з метою повправлятися у знанні української мови.

У контексті відзначення Дня української писемності та мови  Департамент культури, молоді та спорту Житомирської обласної державної адміністрації повідомляє про проведення челенджу «Мова солов’їна, наша рідна!».

Умови участі: у соціальних мережах (Фейсбук, Тік-Ток) прочитати вірш напам’ять або продекламувати, зберегти на своїй сторінці у соцмережі та відмітити сторінку Департаменту культури, молоді та спорту Житомирської облдержадміністрації. За участь у челенджі учасникам передбачені сувеніри.

Разом з тим, нагадуємо: 9 листопада о 10:00 год відбудеться Радіодиктант національної єдності.

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. Спецефір «Суспільної студії» транслюватиметься на загальнонаціональному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, регіональних суспільних мовниках, ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ та на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення, UA: ПЕРШИЙ та регіональних філій Суспільного. І традиційно Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та Радіо Культура (також на ютуб-каналі та фейсбук-сторінках Українське радіо та Радіо Культура).

Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.

 

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

 

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів.

 

Дорога громадо, долучаймося до святкування Дня української писемності та мови! Давайте разом об’єднуватися навколо ідеї національної ідентичності!

Приєднуйтесь до фейсбук-події «XХI Радіодиктант національної єдності» та стежте за  оновленнями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь