Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Захоплива подорож музеями Пулинського краю в рамках обласного семінару-практикуму

Дата: 29.10.2021 19:06
Кількість переглядів: 1072

28 жовтня 2021 року на території Опорного закладу загальної середньої освіти Пулинської загальноосвітньої школи І-ІII ступенів відбувся обласний семінар-практикум «Туристсько-краєзнавча та музейна діяльність у закладах освіти в умовах адміністративно-територіальних реформ». Участь у заході взяли понад 20 спеціалістів у сфері музейної справи з усієї Житомирщини. Мета такого заходу – сприяти вихованню учнівської молоді засобами музейної спадщини, сформувати бачення музеїв як творчих лабораторій національно-патріотичного виховання, змінивши вектори розвитку та форми роботи.

Зустрічали учасників семінару-практиму голова селищної ради Олександр Гаврилюк, начальник відділу освіти Наталія Опанащук, головний спеціаліст відділу освіти Світлана Онищук, директор ОЗЗСО Пулинської ЗОШ I-III ступенів Зоя Лисюк. Колектив опорного закладу, за традицією, привітав гостей піснею, котра вже давно стала гімном школи. Не обійшлося і без подарунків: дорогим гостям дарували не лише пісенні й віршовані рядки, а й традиційний пулинський пиріг з яблуками. Також присутніх запросили пройти через святкову арку до великого храму науки. До речі, гості отримали ключики з побажаннями найприємнішого перебування у Пулинському краю.

Очільниця школи показала гостям нещодавно відреставровану школу, провівши міні-екскурсію. Знавців музейної справи надзвичайно вразила сучасна медіатека, в якій можна не просто взяти книгу, а відчути атмосферу читання, насолодитися самим книжковим простором. Захоплення викликала ресурсна кімната, класи НУШ, приємне враження залишилося від інтер’єру школи та лаконічного оформлення коридорів і класних кімнат.

В актовій залі школи відбулося обговорення основних напрямків роботи музеїв, їх специфіки та основних проблем. Доповідачі з радістю ділилися своїми напрацюваннями, безцінним досвідом у написанні грантових заявок, розповідали про велопрогулянки, виготовлення макетів експонатів та багато іншого.

До гостей звернувся селищний голова Олександр Гаврилюк та ближче познайомив їх з Пулинською громадою, її особливостями та колористикою. 

Про тенденції та виклики основних орієнтирів виховання учнівської молоді у контексті реформування освіти та адміністративно-територіальної реформ інформувала начальник відділу освіти Наталія Опанащук. Також гості мали змогу побачити короткі ролики про Пулинський край, його здобутки та плани на майбутнє. Начальник відділу гуманітарного Олена Гузюк розповіла про культуру, спорт та соціальні послуги в нашій громаді.

Методист краєзнавчого відділу КЗПО «ОЦТКУМ» ЖОР Анастасія Григор'єва підкреслила важливість збереження музеїв у формі творчих лабораторій, котрі виховуватимуть національно-патріотичне, свідоме покоління. Закликала колег дещо коригувати діяльність музеїв, орієнтуючись на швидкі зміни в суспільстві, притому зберігаючи їх автентичність.

Досить цікавою була розповідь керівника музею «Історія с. Висока Піч», вчителя математики за фахом, Вадима Дацюка, котрий поділився досвідом створення незвичайного музею, музейної студії при музеї, де разом із вихованцями гуртка відновлює історичну пам'ять рідного краю, створює моделі експонатів масштабом 1:72, дозволяє дітям відчути на собі, що означає бути військовим чи льотчиком.

Емоціями від цікавих веломандрівок рідною країною і не тільки, унікальними фоторепортажами та невигаданими історіями ділився керівник гуртка географічне краєзнавство Сергій Пегов.

Досвід співпраці пришкільного музею з благодійними та громадськими організаціями продемонструвала керівник музею Українківської ЗОШ Малинської ТГ Жанна Терещенко. Наразі, музеєзнавиця отримала грошову допомогу на 3 власні проєкти, які вдало реалізувала. Вона наголошує, що лише орієнтація на партнерів є запорукою стабільного розвитку музейної справи.

Світлана Боковенко, керівник історичного гуртка Курненської сільської ради, наголосила на пізнавальних аспектах туристсько-краєзнавчої діяльності у рамках Всеукраїнських краєзнавчих експедицій.

Після ґрунтовного обговорення вище зазначених питань члени семінару відправилися у цікаву подорож пулинськими музеями, зокрема завітали до музею в с. Очеретянка та в с. Івановичі. Після цього відправилися в художній музей «Пулинські барви». 

Гості відмітили унікальність наших музеїв, їх багате наповнення та різноманіття. Окрему увагу звернули на юних екскурсоводів, учениць школи, котрі з гордістю та ентузіазмом, дотримуючись дикції та регламенту, проводять експрес-екскурсії рідними музеями.

По закінченню семінару-практикуму можна впевнено сказати, що гості повернуться до своїх домівок не лише з великою кількістю зроблених фото, смачними дарунками, а й з приємними враженнями про Пулинську громаду, її музеї та краєвиди, тих дзвінкоголосих школярок-екскурсоводів, чиї очі світяться гордістю за рідний край та патріотичною розповіддю Леоніда Фесенка про відомих художників Пулинщини!

Фото без опису Фото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису  Фото без описуФото без опису  Фото без опису  Фото без описуФото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису  Фото без описуФото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь