Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Життя без сміття: яке воно?

Дата: 16.09.2021 20:24
Кількість переглядів: 573

Життя без сміття: яке воно?

Здається, ми вже й не знаємо, як це жити в світі без сміття…

Як це, прокинувшись вранці, не бачити з вікна свого будинку привітні літаючі пакети, кольорові обгортки з морозива (і не тільки), димлячі окурки, розбиті бутилки, недоїдки…

Як це не викинути бутилу перед урною?! Що ж їй робити в урні? Правильно, нехай споглядає за всім, що відбувається!...

Останнім часом  дуже дивують думки, які лунають з вуст багатьох людей: «Чому вони нічого не роблять? Чому скрізь розкидане сміття? Чому не прибрані туалети? Що це за стихійні звалища?

Перепрошую, але чи то, бува, не самі люди таке витворили, хіба не «людське» сміття «подорожує» вулицями? Чи, може, хтось вважає, що досить зібрати відходи в пакет і кинути на узбіччі? Бо в канаві, неподалік вашого дому, то вже, наче й не наше сміття! Його мусить зібрати хтось!

Агов, друзі, станьмо реалістами! Якщо бажаєте жити в світі чистому, дихати на повні груди – слідкуйте за екологічною безпекою, сортуйте сміття, будьте прикладом для дітей, родини, друзів!

Кожен з нас мусить почати з себе!

От скажіть, чи знали Ви, що люди щодня виробляють понад 2 мільярди тонн сміття, а це приблизно по 800 грамів на людину. Чи, скажімо, знали ви, що переважна більшість відходів розкладається дуже довго.

До прикладу, поліетилен перебуває на землі до 200 років, пластик – понад 500 років, а їх спалення призводить до викиду важких металів, що руйнують озоновий шар, а ґрунтові води, омиваючи відходи, збирають у собі залізо, ртуть, цинк, свинець, барвники, пестициди, мийні засоби та інші хімікати.

А тепер тільки уявіть, якщо цю отруту питимете ви чи ваші рідні?! Не хочеться, правда!

Через сміття гинуть мільярди тварин. Одні застрягають у пластикових кільцях, інші ковтають предмети, треті отримують поранення. Причина може бути різна, але, закінчення часто для всіх однакове – тварини гинуть від перевтоми, спраги чи втрати крові.

Цей список можна продовжувати дуже довго, що свідчить про критичність ситуації, адже якщо ми продовжимо так смітити до 2030 року, людству потрібно буде ще додаткові 2 планети, щоб зберегти своє сміття.

Настав час активних змін, час показати, що люди можуть ставати колосальною силою для руху до кращого життя.

Виходячи з вище викладеного, з метою формування національної культури чистоти, благоустрою, правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля, просимо долучитися до масштабного прибирання нашої громади у рамках щорічної міжнародної соціально-екологічної акції з прибирання зелених зон та благоустрою територій Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day».

 

Акція проводитиметься на різних локаціях Пулинської територіальної громади 17 вересня 2021 року 0 14.00 з дотриманням усіх карантинних норм та обмежень. Також Ви можете самостійно обрати об’єкт для прибирання та провести очищення території у найближчі дні, підібравши зручний для себе час.

 

«У рамках акції буде реалізована кампанія «Побачив? Прибери!». Загальна ідея акції полягає в тому, щоб допомогти людям помітити глобальну проблему зі сміттям у навколишньому середовищі, разом зменшувати забруднення та не утворювати відходи, які сотні років будуть засмічувати Землю. Зробимо Україну чистою разом!», – закликає Президент LDU Юлія Мархель.

Особливістю акції 2021 року є суворе  дотримання карантинних норм та правил техніки безпеки. Обов’язковою вимогою є наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції.

Формати прибирань будуть різні:

• Колективні прибирання з сім’єю, друзями чи колегами на одній із локацій. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – достатньо велика для дотримання соціальної дистанції.

• Індивідуальні прибирання вибраної вами забрудненої зони.

• Цифрове очищення. Нову форму прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.

• Картографування. Встановлюйте безкоштовний мобільний додаток “EcoHike” та відмічайте забруднені й очищенні території.

Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого бака. За можливості, відсортувати й здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини.

Робіть фото, сторіси на локаціях до і після прибирання, відмічайте організаторів у соціальних мережах   #пулиниприбирання #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших.

Важливо! Організатори закликають НЕ ЗБИРАТИ опале листя, гілки, медичні відходи.

Організатор акції Всеукраїнський молодіжний рух «Lets do it Ukraine». Всесвітній день прибирання проходить за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства закордонних справ України спільно з Міжнародним молодіжним рухом School Recycling World, Всеукраїнським молодіжним центром. До акції приєднаються органи виконавчої влади й місцевого самоврядування, представники громадських організацій та об’єднань, соціально-відповідального бізнесу, медіа.

Зробимо Україну чистою разом!

Деталі на сайті  www.letsdoitukraine.org та в соціальних мережах:

www.facebook.com/letsdoitukraineeco

www.instagram.com/letsdoitukraine

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь