Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Подивіться у природу глибше і тоді ви все краще зрозумієте...

Дата: 16.09.2021 19:29
Кількість переглядів: 498

16 вересня весь світ відзначає День захисту озонового шару, що є додатковим приводом звернути увагу громадськості до проблеми руйнування озону та зміни клімату. 

 

На жаль, екологічні проблеми, в тому числі і глобального характеру, найчастіше сприймаються і починають турбувати громадян лише тоді, коли вони мають соціальні наслідки, несуть загрозу життю і здоров’ю самих громадян.

 

Руйнування озонового шару стало однією з наймасштабніших екологічних про­блем, з якими людство увійшло у нове тисячоліття. Почали з?являтися так звані «озонові дірки» – місця, де концентра­ція озону в багато разів нижча, ніж мала б бути, в результаті чого ця частина атмосфери є набагато легше проникною для шкідливого ультрафіолету. У 1985 році вчені виявили першу озонову діру над Антарктидою, її діаметр становив 1000 км. Пізніше схоже за властивостями утворення, але значно меншого розміру, виявили над Арктикою.

 

Вирішення цієї глобальної проблеми можливе лише на планетарному рівні, тому прогресивно налаштована світова спільнота 22 березня 1985 року зібралась у Відні, де була прийнята рамкова угода – концепція збереження озонового шару, названа Віденською конвенцією.

16 вересня 1987 року в Монреалі (Канада) відповідно до Віденської конвенції був розроблений Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар, який був підписаний і набув чинності 1 січня 1989 року.

 

Його мета – захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва і споживання деяких хіміч­них речовин, які руйнують озоновий шар. Експерти відзна­чають, що він є найефективнішим у світі багатостороннім договором з охорони навколишнього середовища. За висновками дослідників, які проводили роботи під егідою Програми ООН з навколишнього середовища, озо­новий шар Землі починає повільно відновлюватися.

Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу, а саме: відмовитись від використання озоноруйнівних речовин, які застосовуються для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачів, розчинників та охолоджувачів, зменшити використання на побутовому рівні аерозольних балончиків (освіжувачів повітря, різноманітних лаків, фарб та ін.), не спалювати листя, траву, гілки дерев, будь-які побутові відходи (поліетилен, резину, пластмасу та ін.), а також потрібно вивозити на спеціалізовані об’єкти утилізації сміття, яке не піддається швидкому природньому перегниванню.

Тому поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.

Джерело: http://www.ecoosvita.org.ua/sites/default/files/imce/metodychka_dlya_vchyteliv_diy_za_ozon_0.pdf

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь