Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Щодо захисту державної мови

Дата: 15.01.2021 09:07
Кількість переглядів: 363

16 січня 2021 року набирає чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», основною вимогою якої є використання української мови під час обслуговування споживачів.Фото без опису

Зазначені норми закону стосуватимуться усіх громадян України, а також суб’єктів господарювання усіх форм власності, що здійснюють обслуговування споживачів. Саме тому імплементація цих норм та забезпечення їх чіткого виконання потребує широкого інформування громадян про нововведення та правовий механізм їх застосування.

Уповноваженим із захисту державної мови, Секретаріатом Уповноваженого спільно з громадськістю проводиться інформаційна та роз’яснювальна робота щодо застосування державної мови у визначених законом сферах, права та обов’язки громадян та інших суб’єктів, які виникають у зв’язку із цим. Зокрема, відповідна інформація щодо норм закону поширюється та висвітлюється в засобах масової інформації, поширюється як соціальна реклама на центральних телеканалах та радіостанціях, за допомогою мережі Інтернет, розміщується на носіях зовнішньої реклами у м. Києві тощо.

Житомирська область має важливе значення в контексті реалізації державної мовної політики. Від того, як широко буде застосовуватися державна мова у Вашій області, наскільки чітко будуть виконуватися норми діючого законодавства щодо використання державної мови, залежить мовна ситуація в інших регіонах України, а відповідно і консолідованість всього українського суспільства.

УПОВНОВАЖЕНИЙ ІЗ ЗАХИСТУ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ провулок Музейний, 12, м. Київ, Україна, 01001, E-mail: kremin@kmu.gov.ua Код за ЄДРПОУ 43743768 Відповідно до статті 2 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” до основних завдань місцевих державних адміністрацій належить забезпечення виконання в межах відповідної адміністративнотериторіальної одиниці Конституції України, законів України, додержання прав і свобод громадян, взаємодія з органами місцевого самоврядування. З огляду на це звертаюся до Вас із пропозицією:

- Ініціювати широке висвітлення теми впровадження в життя нових норм законодавства щодо обов’язкового застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів в ефірах місцевих радіостанцій та телеканалів, в друкованих ЗМІ та на популярних інтернет-ресурсах.

Сподіваюся на Вашу підтримку, плідну співпрацю.

З повагою уповноважений із захисту державної мови Тарас КРЕМІНЬ.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь