Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Обережно, високопатогенний грип птиці

Дата: 05.01.2021 09:07
Кількість переглядів: 499

30 грудня 2020 року Головою Держпродспоживслужби Владиславою Могилецькою було проведено оперативні наради з керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби та з представниками Асоціації «Союз птахівників України», які стосувалися ситуації, пов’язаної з організацією та проведенням заходів з ліквідації та протидії поширенню грипу птиці в Україні. Станом на 30 грудня захворювання було виявлено в трьох областях: Київській, Миколаївській та Херсонській. 

Фото без описуУкраїна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно.

Під час весняної та осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Грип птиці – це одна з найнебезпечніших інфекційних хвороб, спільної для людей та птиці. Мігруючі водоплавні птахи, дикі качки, гуси, лебеді є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Домашні птахи, кури, гуси, качки та індики дуже сприйнятливі до її збудника, тому захворювання швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. 

У хворих людей відзначаються загальні симптоми, характерні для грипу, — раптовий початок, лихоманка, слабкість, головний біль, іноді біль у горлі, задишка. Катаральні прояви практично відсутні. У більшості хворих (70%) відмічається пронос, іноді блювота. Особливістю перебігу захворювання є розвиток у деяких хворих первинної вірусної пневмонії. Головна відмінність від звичайного грипу – стрімкий розвиток хвороби з високою імовірністю летального кінця.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті з інфікованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Інкубаційний період складає 1-4 дні.

Гостра форма грипу в птиці супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80–100%. Характерні для грипу птахів зміни знаходять на підшкірній клітковині в області голови, шиї, грудей, де з'являється жовтувато-червона драглиста рідина, а також масові крапчасті крововиливи на серцевому м'язі, печінці, серозній оболонці стравоходу і шлунку; такі ж крововиливи іноді зустрічаються на слизовій оболонці залозистого шлунку.

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено, захворівша птиця знищується. Захворювання встановлюється за результатами лабораторних досліджень. 

Для специфічної профілактики використовують вакцини.

Для попередження захворювання птиці власникам необхідно:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

-  інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

 -притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

- утримувати різних види птахів окремо;

- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними (дикі качки, гуси, лебеді), і синантропними птахами (голуби, ворони, горобці);

- не допускати стороніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

-  проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити управління Держпродспоживслужби у районі.

Як не заразитися на пташиний грип?

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту - використання захисних масок.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85 С°- за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно ретельно мити.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Пулинське районне управління Держпродспоживслужби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь