Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Порядок проведення грошової оцінки земельної ділянки

Дата: 03.12.2020 09:18
Кількість переглядів: 412

 До Пулинського бюро правової допомоги Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД звернувся клієнт для отримання консультації щодо порядку проведення грошової оцінки земельної ділянки.

Працівник Бюро розповів, що відповідно до положень ч.ч. 4-7  ст. 5 Закону України «Про оцінку земель»  визначено, що грошова оцінка земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення може бути нормативною і експертною.

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення, а також випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою) та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.Експертна грошова оцінка земельних ділянок та прав на них проводиться з метою визначення вартості об'єкта оцінки.

Експертна грошова оцінка земельних ділянок використовується при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них, крім випадків, визначених цим Законом, а також іншими законами.

У свою чергу частиною 1 зазначеного Закону встановлено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок -  це  капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами а  експертна  грошова оцінка земельних ділянок це  результат визначення вартості земельної ділянки та пов'язаних з нею прав оцінювачем (експертом з питань оцінки земельної ділянки) із застосуванням сукупності підходів, методів та оціночних процедур, що забезпечують збір та аналіз даних, проведення розрахунків і оформлення результатів у вигляді звіту.

  Нормативну грошову оцінку земельних ділянок проводять юридичні особи, які є розробниками документації із землеустрою.

 Експертну грошову оцінку земельних ділянок здійснюють суб’єкти оціночної діяльності у сфері оцінки земель відповідно до вимог цього Закону, Закону України «Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні», а також інших нормативно-правових актів.

За результатами проведення нормативної грошової оцінки земель населеного пункту складається технічна документація, яка затверджується органом місцевого самоврядування.. Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель. За результатами проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок складається звіт.

Таким чином для отримання Витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки громадянам необхідно звернутися  в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який діє при  райдержадміністрації та знаходиться за адресою: смт Пулини, вул. Незалежності, 104, каб. 105.

 

 Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті  http://legalaid.gov.ua у розділі «Всі центри».

Отримати юридичну консультацію можна за номером 0 800 213103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь