Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Порядок приватизації присадибних земельних ділянок

Дата: 18.11.2020 10:34
Кількість переглядів: 675

До Пулинського бюро правової допомоги Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД звернувся клієнт для отримання консультації щодо порядку приватизації земельної ділянки, яка знаходиться біля житлового будинку.

Працівник Бюро розповів, що відповідно до положень частини 6 ст. 118 Земельного кодексу України, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень.

У клопотанні зазначається цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри.

До клопотання додаються:

- графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;

- погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки що перебуває у користуванні інших осіб).

Для отримання земельної ділянки Вам необхідно подати клопотання із вищезазначеними документами до органу місцевого самоврядування, а саме: до Пулинської селищної ради, що знаходиться за адресою: смт  Пулини, вул. Незалежності, 13.

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність, у якого перебуває земельна ділянка, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову в його наданні.

Наступним етапом приватизації земельної ділянки є розробка проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Варто звернути увагу, що безпосереднім виконавцем такого проєкту може бути лише особа, що має сертифікат інженера-землевпорядника, в іншому випадку здійснити державну реєстрацію земельної ділянки буде неможливо, оскільки проєкт землеустрою буде вважатися недійсним. Перелік таких осіб розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру.

Відповідно до положень ст. 28 Закону України “Про землеустрій” максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати 6 місяців з моменту укладенні договору. Однак у договорі додатково варто погоджувати конкретні строки виконання робіт.

Відповідно до положень ст. 186-1 Земельного кодексу України проєкт землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності, підлягає обов’язковому погодженню з територіальним органом Держгеокадастру ( смт  Пулини, вул. Незалежності, 12).

Крім того, проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки у межах населеного пункту або земельної ділянки за межами населеного пункту, на якій планується розташування об’єкта будівництва подається також на погодження до структурного підрозділу Пулинської райдержадміністрації у фері містобудування та архітектури ( смт Пулини вул. Шевченка, 104).

Таку послугу можна замовити в Центрах надання адміністративних послуг, а саме: у відділі надання адміністративних послуг та державної реєстрації Пулинської районної державної адміністрації у Житомирській області (смт Пулини, вул. Шевченка, 104, каб. 105).

Після реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі особа повинна звернутися з клопотанням з погодженим проєктом землеустрою та Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку до органу місцевого самоврядування (смт Пулини, вул. Незалежності, 13) для затвердження проєкту землеустрою.

Згідно з ч. ч. 9,10 ст.118 Земельного кодексу України орган місцевого самоврядування (у Вашому випадку Пулинська селищна рада) відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу України, у двотижневий строк з дня отримання погодженого проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (а в разі необхідності здійснення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно з законом – після отримання позитивного висновку такої експертизи) приймає рішення про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність, чи залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті  http://legalaid.gov.ua у розділі «Всі центри».

Отримати юридичну консультацію можна за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь