Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

День української писемності та мови в Івановицькій ЗОШ І-ІІІ ст.

Дата: 17.11.2020 12:52
Кількість переглядів: 1126

9 листопада в Україні відзначали День української писемності та мови, День, який об’єднує нас. Звичайно, таке чудове свято просто не могло оминути Івановицьку ЗОШ І-ІІІ ст. Адже ми – патріоти своєї країни, ми говоримо українською мовою, поважаємо українське слово.

Тому учні 11 класу нашої школи разом зі своїм класним керівником, а за сумісництвом вчителем української мови та літератури, Субіною Іриною Олексіївною підготували дуже цікаве дійство, присвячене цьому святу.

Задля дотримання карантинних вимог, інформаційні матеріали та привітання з цим святом кожен з класів отримав у електронному вигляді. Це і віршовані рядки про нашу рідну мову від одинадцятикласників, і чудовий виступ Ірини Олексіївни, яка зазначила, що «… рідна мова – це такий набуток, який не можна оцінити грошовими одиницями, не можна виміряти в унціях. Це той скарб, який у кожного в серці». Дійсно, наша мова, неначе тепла домівка, де тобі завжди раді.

Також учнями 11 класу, за підтримки класного керівника, було створено чудовий лукбук «Диво наше калинове», який містить в собі цікаві факти про мову, вислови відомих людей про українську мову, прислів’я та приказки та дуже цікаву інформацію про штучні мови.

А чи знали ви, що словниковий запас нашої мови складає близько 256 тисяч слів? Чи знали ви, яке слово української мови має найбільшу кількість синонімів? Яка найуживаніша буква нашого алфавіту? Найменш уживана? Чи знали ви, що існують такі штучні мови, як експеранто та сольресоль? Це та інформація, яка вирізняє нашу мову з-поміж інших. Адже наша мова є однією з наймилозвучніших мов у світі, займаючи друге місце після італійської. Тобто, нам є чим гордитись.

До Дня української писемності та мови учні нашої школи мали нагоду взяти участь у мовному квесті. Виконуючи завдання на різних станціях (Шифрувальник, Грамотії, Знайко), вони дізнавалися про нашу мову те, чого, можливо, навіть не знали. Серед найцікавіших завдань квесту було розв’язання кросворду, відповіді до якого розпочинались зі складу ЛЕ. Це дуже цікаво та захопливо. Після проходження квесту кожен з його учасників отримав невеличкий солодкий подарунок.

Рідна мова живе з нами всюди і завжди, без неї, як і без сонця, повітря, рослин, ми не можемо існувати. Зараз нашій мові як ніколи потрібен вогонь любові і душевна міць. Тож кожного українця я закликаю берегти красу і чистоту рідної мови. Нехай наповнює вона наші душі багатством і красою духовності.

Бондарчук Зоряна, жителька с. Івановичі, студентка ЖДУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь