Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Порядок обміну пошкоджених купюр в результаті пожежі.

Дата: 16.04.2020 12:28
Кількість переглядів: 559

Фото без описуДо Пулинського бюро правової допомоги Новоград-Волинського МЦ з надання БВПД звернувся

клієнт для отримання консультації щодо можливості провести обмін пошкоджених вогнем купюр ( гривень) які зберігалися в господарській будівлі та були пошкоджені в результаті необережного поводження з вогнем.

   Працівник Бюро розповів, що відповідно до Постанови Правління Національного банку України  від 03.12.2018 №134 “Про затвердження Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України” на  Національний банк покладено обов”язок щодо прийому від фізичних та юридичних осіб за відповідною заявою  банкнот,  що пошкоджені вогнем.

       Фізичні та юридичні особи звертаються до Департаменту грошового обігу Національного банку України  або  уповноваженого банку з відповідною заявою встановленого зразка для проведення обміну пошкоджених банкнот (паперових грошей).

     До категорії значно зношених банкнот належать банкноти, що мають одну або більше суттєвих ознак зношення або пошкодження (незалежно від наявності ознак зношення. Пунктом 13 розділу 2 Правил, визначено що безпосередньо до такої категорії відносяться і  банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами (за винятком банкнот, забруднених спеціальним розчином унаслідок несанкціанованого втручання в спецпристрій для зберігання цінностей та банкнот, пошкоджених під час надзвичайного режиму), які спричинили флюоресценцію, деструкцію та обвуглення паперу на окремих ділянках або по всій площі банкноти, якщо разом з пошкодженими ділянками збереглося не менше ніж 55% її початкової площі;

При зверненні до банківської установи Пред’явнику банкнот не рекомендується самостійно порушувати цілісності групи склеєних банкнот, якщо пошкодження двох або більшої кількості банкнот призвело до їх склеювання (спікання).

Національний банк у присутності пред’явника банкнот робить фотографію (ксерокопію) значно пошкодженої банкноти та/або фотографії видів зверху і збоку значно пошкодженої групи банкнот, пред’явлених до Національного банку, обстежує зазначені банкноти та складає акт про обстеження значно пошкоджених банкнот відповідно до встановленого зразка.

Національний банк у присутності пред’явника банкнот обмінює банкноти, збережена площа цілої частини яких разом з пошкодженими ділянками як було зазначено дорівнює або більше 55 % початкової площі банкноти (якщо немає сумніву щодо їх справжності).

      Разом з тим  уповноважені банки, щодо яких Правління Національного банку прийняло рішення про надання їм повноважень на зберігання запасів готівки Національного банку , зобов’язані приймати від фізичних та юридичних осіб зазначені банкноти  у разі відсутності в регіоні підрозділу грошового обігу Національного банку.

Уповноважені банки не обстежують такі банкноти, пакують їх з максимальним збереженням цілісності та передають як сумнівні для проведення досліджень до Департаменту грошового обігу Національного банку разом із заявою та довідкою про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження.

 

Тобто особі необхідно звернутись до будь-якої банківської установи та отримати інформацію про  наділення такої установи  необхідними повноваженнями щодо обміну  пошкоджених  банкнот.

 

Наша адреса: 12001, вул. Незалежності 12,  смт. Пулини  Житомирської області.

Телефон:(04131) 3-12-19

E-mail:pulynske@legalaid.zt.ua

Сторінка у Facebook:Новоград-Волинський місцевий центр з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь