Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Коронавірус: профілактика, інфікування, поширення

Дата: 10.03.2020 15:15
Кількість переглядів: 829

Світом шириться коронавірусна інфекція. Якщо спочатку захворювання реєструвалося в провінції Хубей Китайської Народної Республіки, то тепер воно поширилося на всі континенти. Випадки захворювання зареєстровані в Ірані, Північній Кореї, окремих регіонах Італії та майже у всіх європейських країнах. Фото без опису

На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що й інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести. Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, а в деяких випадках діарея або кон’юнктивіт. Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека.

На разі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює в повітрі. Він не здатний переміщатися на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Тому заразитися не можливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитеся на відстані 1,5-2 м. На поверхнях вірус може жити близько трьох годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей та інше.

Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди з хронічними хворобами зі слабким імунітетом. Вони більш схильні до розвитку важких захворювань. Також вразливою групою є медичні працівники.

Щоб знизити ризик інфікування коронавірусом необхідно:

  • Мити руки з милом (мінімум 20 с) або дезінфекційними засобами з вмістом спирту;
  • Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, відразу викидайте серветку і мийте руки;
  • Тримайтеся на відстані від людей, в яких кашель або підвищена температура;
  • Уникайте скупчення людей без нагальної потреби;
  • Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і обов’язково зверніться до лікаря;
  • Використовуйте захисну маску, якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить), заміняйте маску щойно вона стала вологою, або через чотири години, не використовуйте її повторно.

Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутися до лікаря. Якщо ви протягом останніх 14 днів повернулися з провінції Хубей Китайської Народної Республіки, Ірану, Північної Кореї, окремих регіонів Італії (Ломбардія, П`ємонт та Венетто) або з інших країн, про які повідомляється на сайті Міністерство охорони здоров’я України, або ж спілкувалися з людиною, яка контактувала з тим, хто прибув до України із країн, де зафіксовані випадки коронавіруса – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря.

Пам’ятайте, що дотримання елементарних рекомендацій убезпечить вас та ваших рідних від захворювання.

Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь