Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Від кримінально-виконавчої інспекції - до пробації

Дата: 17.02.2020 15:18
Кількість переглядів: 718

5 лютого виповнилося п’ять років з часу прийняття Верховною Радою України Закону «Про пробацію». Закон став відправною точкою у реформуванні кримінально-виконавчої інспекції, як органу, що був структурною ланкою існуючої кримінально-виконавчої системи та виконував покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт.Фото без опису

З часом була напрацьована методична база, розроблені інструменти пробації, необхідні для роботи персоналу, сформувалася організаційно-управлінська структура пробації України. Так, на території Пулинського району діє Пулинський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області.

Що ж таке пробація та яка її мета?

Відповідно до положень Закону, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Її метою є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності

У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати у в’язницю. Але покарання колись закінчиться і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів існування, без розуміння, без підтримки. Чи багато людей мають бажання з ним зустрітися? Сьогодні в Україні, як і у багатьох країнах світу, існують покарання без позбавлення волі для правопорушників, які не несуть загрози життю і здоров’ю людей. Ці покарання виконує служба пробації, яка не лише контролює поведінку таких правопорушників, але й допомагає їм зрозуміти і виправити свої помилки.

На початок 2020 року на обліку Пулинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Житомирській області перебувала 1 особа, що вчинила адміністративне правопорушення та 59 засуджених осіб. Переважаюча більшість засуджених – сорок дев’ять – це звільнені від відбування покарання з випробуванням. Решта – засуджені до виправних і громадських робіт, штрафу та позбавлені права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Робота співробітників пробації спрямована на виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян. В умовах вільного суспільства під наглядом пробації це є більш ефективним, ніж просто їхня ізоляція, адже як свідчить статистика по державі, 95% з них успішно проходять пробацію та не вчиняють повторних злочинів. Так, у 2019 році один засуджений скоїв повторний злочин, перебуваючи на обліку Пулинського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Житомирській області від загальної кількості засуджених, що пройшли по обліку підрозділу пробації за минулий рік.

Таким чином, особа, яка вчинила правопорушення, має можливість змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Однак пробація – це не уникнення відповідальності злочинцем, як може здаватися. Навпаки, вона забезпечує баланс між покаранням, потребами правопорушника та інтересами суспільства.

Разом з тим, пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше ніж утримання у в’язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі.

Однією з новацій, яку ввів Закон України «Про пробацію», є досудова доповідь. Законодавцем визначено, що досудова доповідь – це формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Вона потрібна для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й додаткову інформацію про особу, яка підозрюється у його вчиненні, дізнатися про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин.

«Пробація – безпечніше суспільство, можливості для змін» – такими сьогодні є гасло служби пробації в Україні. Її робота покликана дати можливість правопорушникам змінити своє життя на краще, забезпечити баланс між потребами суспільної безпеки та протидії злочинності, запобігти скоєнню нових злочинів. 

Мирослав Яхимович, начальник Пулинського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Житомирській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь