Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Не маємо права забути...

Дата: 26.11.2019 08:46
Кількість переглядів: 991

Народе мій, не забувай страшну годину, коли усі від голоду вмирали, коли над українською землею, все небо чорним болем заридало...

Хіба словами можна передати той жах, який вражає свідомість? Ніколи не пізно говорити про ті страшні події. Адже ця трагедія торкнулася сімей кожного з нас. З 1998 р. в Україні на законодавчому рівні було започатковано відзначення Дня пам’яті жертв Голодомору в кожну четверту суботу листопада. Хай минають роки, але ми не повинні забувати про злочинні діяння сталінської влади в Україні.

Не лишилась осторонь пам’яті цієї страшної події і Івановицька ЗОШ І-ІІІ ст. Тому в п’ятницю, 22 листопада, учні 5, 6 та 10 класів, з допомогою педагога-організатора Н. А. Неборачко та сільського бібліотекаря І. В. Бондарчук провели виховний захід до Дня пам’яті жертв Голодомору «Не маємо права забути» та організували книжкову виставку «Голодомор – наша печаль та скорбота».

Присутнім було представлено невеликий екскурс в історію нашої держави. Ведучі зачитали спогади очевидців про Голодомор 1932-1933рр. Було згадано, що багато з тих, хто пережив голод, передали нам свій біль і розпач через літературну і мистецьку творчість (Євген Маланюк, Микола Руденко, Улас Самчук, Василь Барка і т.д.). У сучасному музичному мистецтві України, кінематографі та живописі приділено значну увагу подіям 30-х років. Такі твори треба вивчати. Енергетика болю, що міститься в них, є тими цілющими ліками, які виліковують душі від байдужості, безпам’ятства і забуття. День пам’яті супроводжувався тематичними відеороликами.

Хвилиною мовчання та запаленою свічкою учні, вчителі та всі присутні пом’янули всіх тих, чиї життя забрав страшний голод 1932-1933 рр.

Пройдуть роки, минуть десятиліття, а трагедія 1933 – все одно хвилюватиме серця людей. І тих, кого вона зачепила своїм чорним крилом, і тих, хто народився після страшних років.

Нині доля Батьківщини в наших руках. Аби трагедії народу ніколи не повторились необхідно, щоб наші руки були міцними, надійними, голови – світлими, а серця – благородними.

...Ніде нехай такого більш не буде!

Хай день новий життя несе нове.

Вклонімося низько сонцю й хлібу, люди!

В достатку Україна хай живе!

Фото без описуФото без описуЗоряна Бондарчук, студентка ЖДУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь