Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Що потрібно знати про вірусний гепатит «А»

Дата: 04.11.2019 12:08
Кількість переглядів: 461

З настанням осіннього сезону почала збільшуватися захворюваність на вірусний гепатит «А». Станом на 24.10.2019 року за повідомленням Держпродспоживслужби України зареєстровано спалах вірусного гепатиту в м. Чернігів у загальноосвітньому навчальному закладі І-ІІІ ст. Всього на вірусний гепатит захворіло 20 осіб, в тому числі 16 дітей.

Фото без описуВірусний гепатит «А» – гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерело інфекціїхвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Вірус потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит «А» вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10-15 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту «А» відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

1) ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;

2) вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;

3) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

4) воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кипятити не менше 10 -15 хв., дати відстоятися. Двічі на рік проводити профілактичну дезінфекцію джерел водопостачання;

5) не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

6) ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;

7) розливне молоко обов’язково кип’ятити;

8) дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

9) обмежити відвідування (особливо дітей) сім’ї, де зареєстровані випадки захворювання на гепатит «А» .

ПУЛИНСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних