Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Що потрібно знати про вірусний гепатит «А»

Дата: 04.11.2019 12:08
Кількість переглядів: 427

З настанням осіннього сезону почала збільшуватися захворюваність на вірусний гепатит «А». Станом на 24.10.2019 року за повідомленням Держпродспоживслужби України зареєстровано спалах вірусного гепатиту в м. Чернігів у загальноосвітньому навчальному закладі І-ІІІ ст. Всього на вірусний гепатит захворіло 20 осіб, в тому числі 16 дітей.

Фото без описуВірусний гепатит «А» – гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерело інфекціїхвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Вірус потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.

Вірусний гепатит «А» вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10-15 хвилин).

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту «А» відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

1) ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;

2) вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;

3) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

4) воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кипятити не менше 10 -15 хв., дати відстоятися. Двічі на рік проводити профілактичну дезінфекцію джерел водопостачання;

5) не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

6) ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;

7) розливне молоко обов’язково кип’ятити;

8) дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

9) обмежити відвідування (особливо дітей) сім’ї, де зареєстровані випадки захворювання на гепатит «А» .

ПУЛИНСЬКЕ РАЙОННЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь