Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Управління Держпродспоживслужби інформує

Дата: 08.08.2019 15:46
Кількість переглядів: 545

Протягом багатьох років держава декларує перехід до системи безпечності харчових продуктів. Зрештою, 18 травня 2017-го року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», норми якого поступово мають бути застосовані.

Фото без описуВ Україні впроваджена європейська модель контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів - НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), яка дозволяє аналізувати та контролювати небезпечні фактори хімічного, мікробіологічного та фізичного походження від сировини до обігу та споживання готової продукції. Система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація програм НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва та покращити якість продукції.

Зокрема до 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса - тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження, 20 вересня 2018 року: для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, приміром, кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.

Наразі до 20 вересня 2019 року завершується третій етап переходу на систему НАССР малих потужностей. (Малі потужності — потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше десяти осіб робочого персоналу, займають площу не більше 400 кв. м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу). Зокрема до таких потужностей відносяться заклади громадського харчування, шкільні їдальні, харчоблоки закладів дошкільної освіти .

З метою проведення роз’яснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності про особливості впровадження системи НАССР в Україні фахівці проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом зі спеціалістами платформи масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» розробили безкоштовний навчальний курс «Безпечність харчових продуктів; сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач».

Навчальний курс присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи НАССР, та доступною мовою пояснює такі непрості питання:

  • що таке нове харчове законодавство України;
  • що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;
  • хто такі оператори ринку;
  • що таке простежуваність у харчовому законодавстві;                        
  • що таке НАССР та як його правильно читати.

Курс спрямований на представників бізнес-середовища, але буде цікавим і споживачам.

Навчання повністю безкоштовне, воно побудоване у вигляді відеолекцій. Зареєструватися на безкоштовний навчальний онлайн-курс можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about 

Запрошуємо усіх охочих.

 

За дорученням Голови державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - Пулинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь