Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

У музеї родини Косачів

Дата: 27.07.2019 22:35
Кількість переглядів: 767

26 липня музей родини Косачів, що у Новограді-Волинському, відзначав своє 20-річчя та ювілейні дати членів родини. На святкуванні побувала делегація з Пулинщини на чолі зі зберігачем музейного фонду «Пулинські барви» селищної ради Оленою Загацькою.

Фото без описуНа свято до Звягеля завітало багато гостей, серед яких відомі люди в Україні. Це кандидат філологічних наук, автор книги «М.П.Косач» Лариса Мірошниченко; співробітник Регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» з м Гадяч Полтавської області, де народилася Олена Пчілка (мати Лесі Українки), Олександр Зозуля; завідувачка музеєм Л.Українки в м. Києві Ірина Щукіна; член Національної спілки краєзнавців України Ліна Наумець та інші. Промовці детально розповідали про сім»ю Лесі Українки. Зокрема батька – Петра Косача, матір – Ольгу Драгоманову (дівоче прізвище, Олена Пчілка – псевдонім), брата - Михайла Косача. Цього року виповнюється 110 років з дня смерті батька Л. Українки, 170 років від дня народження матері та 150 років від дня народження брата Михайла. Усі ці люди зробили величезний вклад в розвиток української літератури та мистецтва. Вони завжди популяризували українську мову, навіть у тих місцях, де на той час заборонялося виступати українською.

У місті Гадяч дуже шанують пам'ять Олени Пчілки. Там споруджено пам’ятник, до якого завжди приходять люди. На слова О.Пчілки була написана Шубертом «Вечірня серенада». Цей твір майстерно виконали викладачки Новоград-Волинської школи мистецтв Майя Куханська (вокал) та Наталя Табунченко (фортепіано).

Крім цього, демонструвалися цікаві відеоматеріали. Працювали виставки, присвячені ювілейній даті з дня відкриття музею. Представлені експонати (рушники, одяг) вироблені з льону кінця 19-го початку 20-го століття.

Захід був цікавим, адже він збагатив духовно. Дав можливість поринути в минуле, відчути життя української інтелігенції, її бажання творити та примножувати українську літературу, берегти народні традиції і фольклор.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуНа фото: представники Пулинщини з директором музею Людмилою Гаммою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь