Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Сортуй сміття заради майбутнього!

Дата: 10.05.2019 14:11
Кількість переглядів: 4607

Якщо людина, не зробить так, щоб на Землі нестало менше сміття, то сміття зробить так, щоб на Землі стало менше людей.

Всі знають, як приємно жити в оселі, де підтримується чистота й порядок. Тому ми кожного дня намагаємось прибрати, розставити речі по своїх місцях, а також викинути сміття, якого зазвичай збирається велика кількість. А от скажіть, чи задумувались ви  коли-небудь, куди діваються  ті гори сміття, що ми щодня виносимо зі своєї оселі? Ми тільки бачимо, як до будинку приїжджає машина по сміття і його забирає, або ж ми самі вивозимо його на смітник.  От і все – сміття зникло з нашого життя. А чи насправді це так?Фото без опису

Кожен українець щороку створює близько 330 кг сміття. За рік на полігони і неофіційні звалища вивозять по 11 млн тонн побутових відходів. Загальна площа звалищ становить майже 5% території країни, що становить площу Чернівецької області. А 95% побутового сміття по всій країні вивозять за межі населених пунктів і зберігають десятиліттями.

Проблема утилізації відходів знайома не тільки Україні, а й усьому світу. Кожна держава вирішує це питання по-різному: спалювання, захоронення, переробка, будування заводів, впровадження нових законів та правил. Але найперше, з чого всюди починалась боротьба з відходами, – сортування сміття, яке залежить саме від громадян.

Роздільний збір сміття для європейців та мешканців інших розвинених країн – повсякденна справа, як похід до магазину по продукти. Коли подорожуєш Європою, впадає в очі велика кількість різнокольорових контейнерів для сміття. І чим розвиненіша країна, тим цих контейнерів більше. В Україні дуже маленький відсоток людей, які дійсно сортують відходи, хоча мають для цього можливості. Дехто не знає, з чого почати, а дехто просто не розуміє важливість сортування сміття.

Фото без описуБільшість усього домашнього сміття — це пластикові відходи: поліетиленові пакети, ПЕТпляшки, контейнери від йогуртів і сметани, використані флакони від побутової хімії, косметики, інша пластикова упаковка. Ці відходи є дуже небезпечними, адже саме вони сьогодні приносять найбільше проблем навколишньому середовищу. Пластик довго розкладається (300-1 тис. років), небезпечний при горінні, знищує флору і фауну.

Друге місце серед відходів займає папір — це газети, глянцеві журнали, шкільні зошити і альбоми, упаковка з тонкого картону, фантики від цукерок тощо. Викинутий папір уже ніколи не стане картонною коробкою, серветками або паперовим рушником. А зростаючі запити споживачів задовольняються безжальним вирубуванням лісів.

Зовсім мало серед відходів скла — пляшок, флаконів з-під ліків, флаконів  парфумерії та косметики. Ще менше — металу — алюмінієвих банок, металевих кришечок від напоїв і кришок з консервації, зламаних кухонних приладів з металу.

У нашому містечку немає проблеми з утилізацією органічних відходів, адже кожен  має або може мати компостну яму, де ці відходи перетворюються на добриво для рослин.

Тому вдома ми пропонуємо використовувати 3 контейнери (коробки, відра, пакети ін.):

  • для пластику, металу та скла;
  • паперу;
  • органічних відходів.

Інформаційна наклейка допоможе членам родини легко визначитися, для якого виду вторсировини він призначений і швидко сформує корисну звичку. Особливо це стосується дітей, бо саме їм належить подбати про цивілізовану долю України в майбутньому. І дуже здорово, якщо вони будуть мати цю навичку дбайливого ставлення до ресурсів та до сміття з раннього віку.

Діти швидко звикають до сортування і добре справляються з наповненням контейнерів!

Перш, ніж почати сортування, ознайомтеся з правилами сортування.

У контейнер для паперу й картону не слід кидати вологі відходи, використаний паперовий посуд, тару для напоїв, плівку, фольгу. Картонні упаковки також необхідно стиснути, коробки від печива або піци зробити плоскими.

У контейнер для пластику не викидають забруднену їжею тару, пластикові іграшки, пляшки від побутової хімії та аерозолів. Усе має бути чистим і сухим. Пластик промити від залишків їжі, жиру і рідин. Злити воду і, по можливості, просушити. Все повинно бути максимально компактно. ПЕТпляшки і всі пластикові упаковки треба максимально стиснути і притоптати ногою.

До органічного сміття відносять м’ясні й рибні відходи, овочі й фрукти, лушпиння, хліб, напівфабрикати, кондитерські вироби та інші харчові відходи, господарський папір, серветки, залишки від чаю й кави, квіти. До органіки не слід заливати будь-які рідини, класти великі кістки, плівку, метал, скло, попіл, недопалки, а також інші біологічні відходи, що не розкладаються.

Особливо небезпечні відходи приймають у спеціальних пунктах утилізації. Туди слід здавати залишки масел і масляні фільтри, рештки клею, фарби, лаку й розчинників, лампи денного світла, медичні відходи, хімікати, ртутні термометри, батарейки та акумулятори.

Свідомо сортуй сміття та бережи планету для майбутніх поколінь!

Пулинська ЗОШ І-ІІІ ст.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь