Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

Дата: 28.01.2019 16:36
Кількість переглядів: 548

29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху – бій під Крутами. З цієї нагоди у бібліотеці селищної ради створено книжкову виставку «Крути – символ національної пам’яті».

Завідувачка бібліотекою Олена Грозовська розповідає, що протягом дня, обслуговуючи читачів, працівники книгозбірні проводили з ними бесіди по цій темі, ознайомили з відповідною літературою.

У ті далекі часи на Чернігівщині, недалеко від залізничної станції Крути, добровольчий Студентський Курінь, який складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено, а потім закатовано 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Лише в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до столиці України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь