Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Із засідання колегії відділу освіти

Дата: 30.10.2018 15:53
Кількість переглядів: 824

30 жовтня відбулося засідання колегії відділу освіти Пулинської селищної ради. З питань порядку денного про: підсумки ЗНО у 2018 р. та підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 р.; стан роботи з обдарованою молоддю в закладах освіти інформувала спеціаліст відділу освіти С. В .Онищук.

Фото без опису

У своїй доповіді Світлана Володимирівна зазначила, що одним із основних завдань освіти є створення умов для особистісного розвитку й творчої самореалізації громадянина України впродовж життя. Заклад освіти повинен формувати життєві компетентності учня, розвивати його як гармонійну особистість, здатну до неперервного самовдосконалення шляхом самоосвіти. Пріоритетним завданням кожного педагога є розвиток творчих здібностей здобувачів освіти, бо лише творчо мисляча людина бачить можливість до самовдосконалення, здатна до широкого сприйняття світу, до вирішення будь-яких поставлених перед нею завдань.

Виховати творчу дитину може тільки творчий учитель. Саме тому одним із основних завдань відділу освіти, керівників закладів освіти є підвищення кваліфікації педагогічних керівників із питань організації роботи із обдарованими учнями, створення цілісної системи різноманітних заходів, зміст і форми яких спрямовані на підвищення професійної майстерності кожного освітянина, розвиток його творчої активності та творчого потенціалу педагогічних колективів через самоосвітню діяльність вчителів, нестандартні форми методичної роботи.

Зростання професійної активності педагогів відбувається через участь у фахових конкурсах, постійно діючій педагогічній виставці «Сучасна освіта Житомирщини», конкурсі «Учитель року». Проте не всі заклади освіти  забезпечують участь педагогів у означених заходах.

Виявлення обдарованості  розпочинається з раннього дитинства. У закладах дошкільної освіти для виявлення обдарованих дітей проводяться тематичні та родинні заходи, творчі огляди-конкурси.

В закладах освіти, де працюють психологи, використовуються психодіагностичні системи для виявлення здібних, обдарованих дітей та робота з ними. Наявні банки діагностичних методик та корекційних програм для роботи з цією категорією учнів.

У відділі освіти та закладах освіти створено банк даних обдарованих школярів, який щорічно оновлюється. На даний час в банку відділу освіти даних

« Обдарована дитина» налічується 186 учнів.

Питання роботи з обдарованою молоддю розглядається при проведенні методичних об’єднань, засідань методичних рад, нарад директорів, засідань педагогічних рад (Вацлавпільська гімназія, Кошелівська та Пулинська ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Щорічно, відповідно плану роботи відділу освіти, проводяться учнівські олімпіади (І та ІІ етапів), конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, творчі конкурси, турніри.

На базі Вацлавпільської гімназії працює територіальне відділення МАН. У минулому навчальному році переможцями ІІ етапу стали:

  1. Шевчук Катерина – учениця 11класу Кошелівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, ІІІ місце ,наукове відділення « Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство» секція «Зарубіжна література», керівник – Красевич І.Г., вчитель зарубіжної літератури;
  2. Грибан Анатолій – учень 11 класу Вацлавпільської гімназії, ІІІ місце, наукове відділення «Історія» секція «історичне краєзнавство, керівник – Ковтонюк А.В., вчитель правознавства;
  3. Бондарчук Зоряна – учениця 10 класу Івановицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, наукове відділення «Літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство» секція «Фольклористика»,  керівник –  Субіна І.О., вчитель української мови та літератури.

Щороку у жовтні-грудні проводяться І та ІІ етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін. У ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад у 2017/2018 навчальному році переможцями стали:

  1. Давидюк Тетяна, учениця 9 класу Вацлавпільської гімназії (3 місце) в обласній олімпіаді з біології. Керівник – Грибан Л.С., вчитель біології;
  2. Левицький Артур, учень 10 класу ОЗЗСО Пулинська ЗОШ І-ІІІ ст. (диплом ІІІ ступеня) в обласній олімпіаді з історії. Керівник – Грабовський Ю.В., вчитель історії;
  3. Колесник Яна, учениця 11 класу ОЗЗСО Пулинська ЗОШ І-ІІІ ст. (3 місце) в обласній олімпіаді з біології. Керівник – Чепель О.М., вчитель біології та 5 місце (диплом ІІ ступеня) в обласній олімпіаді з української мови та літератури. Керівник – Колесник Н.В., вчитель української мови та літератури;
  4. Риданов Олександр, учень 11 класу ОЗЗСО Пулинська ЗОШ І-ІІІ ст.

 (диплом ІІІ ступеня) в обласній олімпіаді з трудового навчання. Керівник – Паламарчук І.В., вчитель трудового навчання;

  1. Боярчук Андрій, учень 9 класу ОЗЗСО Пулинська ЗОШ І-ІІІ ст.

 (диплом ІІІ ступеня) в обласній олімпіаді з трудового навчання. Керівник – Паламарчук І.В., вчитель трудового навчання.

Приємно, що у творчих конкурсах наші школярі також займають призові місця.

Команда юних журналістів «Вікторія» ОЗЗСО Пулинська ЗОШ І-ІІІ ступенів в області зайняла ІІ місце, була учасником Всеукраїнського турніру і зайняли ІІІ місце.

 Важливою умовою в роботі з обдарованими дітьми є позитивна мотивація. Відділ освіти запровадив систему матеріального і морального заохочення учнів та педагогічних працівників, які займаються навчанням та вихованням обдарованої молоді, готують переможців обласного та Всеукраїнського рівнів олімпіад та конкурсів.

Уже стало доброю традицією щорічно у травні місяці проводити свято «Зоряний олімп», на якому нагороджувати переможців олімпіад, конкурсів.

Аналізуючи якісний склад педагогічних працівників району, можна зробити висновок, що творчий потенціал наших педагогів великий. Адже 48 педагогів має вищу категорію; 16 - «старший вчитель»; 6- методистів. Є творчий потенціал педагогічних працівників, але роботі з обдарованими учнями приділяється не належна увага.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь