Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Проведення повторного інструктажу з охорони праці на підприємствах

Дата: 18.09.2018 08:42
Кількість переглядів: 1981

Хорошівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області нагадує керівникам процедуру проведення повторного інструктажу з охорони праці.

Питання проведення повторного інструктажу регламентовано Типовим положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженим наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

Фото без описуНа роботах із підвищеною небезпекою такий інструктаж проводять не рідше одного разу на 3 місяці, на інших роботах — один раз на 6 місяців (пункт 6.5 Типового положення). Проте є певні категорії працівників, яким не потрібно проводити повторний інструктаж з охорони праці. Перелік професій та посад таких працівників затверджує роботодавець. Відповідно до пункту 6.11 Типового положення до цього переліку включають працівників, виробнича діяльність яких не пов’язана безпосередньо з обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування, застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, матеріалів тощо. Такими працівниками, насамперед, є інженерно-технічні працівники підприємства. Проведення повторних інструктажів є обов’язковим для працівників, зайнятих на роботах із підвищеною небезпекою, або там, де є потреба в професійному доборі.

Законодавство передбачає 137 видів робіт з підвищеною небезпекою, перелік яких затверджено наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15, та 13 видів робіт, де є потреба у професійному доборі, — наказ МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 № 263/121.

Як правильно вчинити, якщо під час проведення повторного інструктажу працівник перебував у відпустці або хворів. У такому разі в якості повторного інструктажу може бути зарахований позаплановий інструктаж, який можна провести після виходу працівника на роботу. Крім того, Типовим положенням не заборонено проводити повторний інструктаж раніше зазначеного строку, наприклад, перед запланованою відпусткою працівника, але за умови, що за період відпустки умови виробництва не зміняться.

Про проведення інструктажу потрібно зробити запис у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Запис вносить працівник, який проводив інструктаж. Сторінки журналу потрібно пронумерувати, прошнурувати і скріпити печаткою.

О.В.Ющенко, начальник відділення.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь