Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Делегація з Німеччини відвідала Пулинську громаду

Дата: 13.06.2018 15:10
Кількість переглядів: 935

12-14 червня на території Пулинської громади перебувала делегація з Німеччини. Передусім її учасники поспілкувалися з селищним головою Олександром Гаврилюком, затим відбулася екскурсія селищем та по місцях захоронення німецьких поселенців і євреїв.

У складі делегації перебували пожежники з Німеччини та краєзнавці Житомирщини. Один з її учасників – Райнхард Штеффлер (Лейпцігська пожежна частина), працюючи над своєю книгою, примірник якої подарував у селищну бібліотеку, знайшов інформацію про те, що у часи Другої світової війни, під час окупації Пулин, тут перебували пожежники з Німеччини. Автора книги цікавить: що робили тут пожежники і чи брали вони участь у каральних операціях. Адже обов’язок пожежників – захищати життя людей, а не навпаки. У той час на околицях Пулин масово розстрілювали євреїв.

Делегація у супроводі начальника відділу гуманітарного Георгія Андрійчука побувала у місцевому ліцеї. Затим відвідали будинок культури і школу, де у 1941 р. дислокувалося дві роти пожежників. Ознайомилися зі школою мистецтв та сусіднім двоповерховим будинком (вул. Шевченка, 92). Там у роки війни знаходилась комендатура та гестапо.

Далі до учасників делегації долучились вчитель історії опорного закладу Пулинської ЗОШ І-ІІІ ст. Юрій Грабовський та місцевий житель Олександр Халімовський. За їхньою участю екскурсія відбулася за межами селища: на німецькому та єврейському кладовищах поблизу села Ягодинка.

За допомогою мап, що мали краєзнавці, та спогадів матері Олександра Халімовського, яка була очевидицею розстрілів євреїв біля Лисої Гори (неподалік пасла корову), вдалося встановити приблизне місце розстрілів. Це урочище знаходиться у переліску між селом Веселе та смт Пулини (Заповіт).

На території ймовірних розстрілів знайдено гільзи від патронів. Місцеві історики стверджують, що такі патрони видавалися до гвинтівок, якими користувалися лише поліцаї. А чи брали участь пожежники з Німеччини у каральних операціях на території Пулин – питання дискусійне.

Крім цього, учасники делегації побували у музеї «Пулинські барви», Громадському центрі, районному управлінні ДСНС, поспілкувалися з його працівниками.  

Нашим німецьким гостям сподобався теплий прийом, дружнє ставлення та допомога у вивченні історії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь