Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Що потрібно знати про відпочинок дітей? Поради лікаря

Дата: 06.06.2018 14:31
Кількість переглядів: 769

Літо є найбільш сприятливою порою року для відпочинку, загартування та оздоровлення дітей. Тому, порада батькам – використати цей період із максимальною користю:

- необхідно дотримуватись режиму дня дитини;

- ретельно спостерігати за раціоном харчування, особливо за якістю та безпечністю продуктів харчування, адже в літній період багато з них швидко псуються;

- включати до меню щодня більше свіжих овочів, фруктів, ягід, які необхідно ретельно мити під проточною водою;

- обов’язково слідкувати за питним режимом, попереджати дітей про небезпеку захворювань шлунково-кишкового тракту при вживанні води звипадкових джерел;

- для попередження виникнення теплового або сонячного удару, дитину одягати відповідно до погодних умов, не забувати про головний убір;

- слідкувати за дотриманням елементарних правил особистої гігієни – обов’язково мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, при поверненні додому після прогулянки, попередивши сина чи доньку, що тільки таким чином можна уникнути захворювань на кишкові інфекції;

- загартовування дітей влітку дає широкі можливості для зміцнення організму. Систематичне, регулярне загартовування сприяє підвищенню фізичної і розумової працездатності, а також зміцнює нервову систему.

В комплекс загартувальних процедур входять: водні процедури, повітряні та сонячні ванни, прогулянки, заняття активними видами спорту, рухливі ігри. Ці процедури повинні застосовуватися відповідно до віку і стану здоров’я дитини, тому в кожному конкретному випадку їх вибір повинен бути індивідуальним. У разі наявності в дитини будь-яких серйозних проблем зі здоров’ям, перш, ніж почати загартовування, потрібно обов’язково проконсультуватися з цього питання у педіатра.

Фото без описуЛітні водні процедури загартовування - це купання в природних водоймах (озері, річці, морі). Такі процедури підходять дітворі, починаючи з трирічного віку. розпочинати їх потрібно поступово. Перший раз дитина може перебувати у воді не більше 3-5 хвилин, після чого її потрібно ретельно витерти рушником і одягти в сухий одяг. З кожним разом тривалість перебування у воді можна збільшувати на 3 хвилини. Не варто проводити процедури купання в надто вітряну, похмуру і холодну погоду.

Повітряні літні ванни корисніше за все приймати на природі, де навколо багато зеленої рослинності, а отже – чисте повітря: в лісі, на березі водойми, в парках, садах. Ці процедури підходять дітям будь-якого віку, але проводити їх слід, особливо на самому початку загартовування, тільки в сонячну, теплу, безвітряну погоду. Тривалість першої процедури для зовсім маленьких діток до 3 років повинна бути не більше 5 хвилин, потім тривалість їх можна збільшувати кожного разу на 3 хвилини. Для прийняття повітряної ванни, дитинку потрібно зовсім роздягнути і дати їй походити босоніж по траві або пісочку, після чого, витерши їй ніжки, взути і одягнути.

Сонячні ванни влітку зазвичай поєднують з повітряними. Сонячні промені необхідні дитині. Вони дозволяють поповнити його організм вітаміном D. Перший раз на сонці можна бути не більше 10 хвилин, потім, з кожним разом, тривалість перебування на сонці можна збільшувати на 2 хвилини. Але не довше години, щоб не отримати сонячних опіків. Сонячні ванни можна приймати з 9 і до 10 години в ранковий час, і з 17 години – рп у вечірній час.

Комплекс процедур загартовування дітей влітку справа не складна, але уважно ставитися до цього процесу необхідно, щоб уникнути негативних наслідків.

Роман Кравченко (Пулинське районне управління Держпродспоживслужби).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь