Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

МОЗ: Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки?

Дата: 26.01.2023 10:20
Кількість переглядів: 476

11 місяців Україна живе в стані повномасштабної війни. Це означає постійну небезпеку для цивільних громадян, які мешкають як поблизу лінії фронту, так і далі від неї. Щодня ми зазнаємо атак ворога на лікарні, школи, житлові будинки, тому кожен із нас має знати, як поводитися у випадку нападу. 

Міністерство охорони здоров'я України розповідає, що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки? 

1. Передусім – дотримуйтеся безпечної поведінки.

Не біжіть у бік вибуху або стрілянини, якщо ви не є медиком, рятувальником або фахівцем, який надає першу психологічну допомогу. Пам'ятайте, що існує загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спеціальних служб.

2. Якщо у вас чи когось із навколишніх людей є фізичне ушкодження – поранення, сильний шум у голові, гострий біль без видимих ушкоджень або ушкодження, забиття за відсутності болю – негайно зверніться по медичну допомогу. У більшості випадків через високий рівень гормонів стресу людина не відчуває болю і, наприклад, може ходити добу з переломом.

Реакції, що виникають після переживання терористичної атаки, такі як:

  • плач, крик, сльози, 
  • застигання та «заморожування» емоцій,
  • підвищена емоційність, 
  • підвищена дратівливість, 
  • порушення фізіологічних функцій: сну, апетиту, функціонування видільної системи

є нормальними. Водночас потрібно звернути увагу на інтенсивність їхнього прояву протягом трьох-чотирьох тижнів.

Якщо інтенсивність цих реакцій не знижується, необхідно звернутися до фахівця – лікаря загальної практики, або до лікаря-психолога, або в окремих випадках до психіатра.

У цей період (до 3-4 тижнів) дуже важливою є соціальна підтримка:

  1. Спілкуйтесь із близькими, розповідайте про те, що трапилося. Пам'ятайте, ваші близькі через ваш досвід також стають «другим колом» свідків теракту. Вони теж відчувають стресові реакції, проте, відновлюючи найбільш повну картину події, вони знижують рівень тривоги. Тому, розповідаючи про подію, намагайтеся передусім зосередитись на фактах.
  2. Якнайшвидше поверніться до повсякденних справ, якщо ви не постраждали фізично, продовжіть ті дії або маршрут, які у вас були до теракту. Збереження безперервності – запорука найшвидшого відновлення
  3. Згадайте, що вам завжди допомагало відновлювати сили – що ви робили, щоби «підзарядити свою батарейку»? Це може бути будь-що, що надає вам сил, впевненості, розслаблення.

Пам’ятайте! Алкоголь не знімає гострий стрес, адже на тлі гормонального сплеску, він не виконує функції розслаблення.

Публікація підготовлена в межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь