Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Питна вода і здоров’я

Дата: 17.09.2018 11:33
Кількість переглядів: 789

Вода – це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процессах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, що населяють нашу планету.

Ще у давні часи люди шанували і цінували воду, дбайливо ставились до джерел, криниць та колодязів. У багатьох археологічних культурах світу на залишках глиняного посуду збереглися малюнки води у вигляді хвилястих ліній і дощу – у вигляді косих ліній. У давніх шумерів професія лікаря називалася асу – «той, що знає воду». Це був знавець, який розумівся на цілющих властивостях води і за її допомогою лікував людей. Багато стародавніх культур знали і використовували в культових цілях так звану водну магію.

Здоров’я людини залежить від якості питної води. Після відкриття Пастером, Кохом та іншими ученими хвороботворних мікробів, людству стало відомо епідемічне значення води у розповсюдженні таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Щорічно у світі через низьку якість питної води помирає близько 6 мільйонів чоловік. Інфекційна захворюваність, пов’язана з незадовільним водопостачанням, сягає півмільярда випадків у рік. ВООЗ наголошує, що одне із чотирьох лікарняних ліжок зайняте хворими, які стали жертвами інфікування води.

Для здоров’я населеня найбільше значення має не кількість, а якість питної води, причому якість є найбільш важливим показником, ніж доступність води.

Якість питної води у всіх містах та населених пунктах України має відхилення від норми. Не став виключенням і наш район. За даними лабораторного центру, за 7 місяців 2018 року досліджено 55 проб питної води на мікробіологічні показники, виявлено 13 відхилень. На санітарно-хімічні показники також досліджено 55 проб, відхилень – 15. Це пов’язано з погіршення екологічного стану в результаті промислової діяльності людини, не виконання елементарних санітарних вимог щодо облаштування, утримання, своєчасного проведення очищення та дезінфекції джерел водопостачання. В окремих регіонах питна вода для населення поставлена на межу катастрофи. Шкідливі та отруйні речовини у ній зростають в декілька десятків разів, що різко погіршує здоров’я всіх вікових категорій, особливо жінок та дітей.

Перед нашою країною давно постала проблема очищення та оздоровлення питної води. Проте всі існуючі на сьогодні методики очищення не в змозі повернути їй у повній мірі природні та корисні для людей біологічні властивості.

Згідно з нормативними документами питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

- володіти хорошими органолептичними властивостями, бути прозорою, не мати стороннього присмаку та запаху;

- не бути шкідливою за хімічним складом;

- не містити хвороботворних бактерій та інших збудників захворювань;

- не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для оцінки якості води у санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з таких показників забруднення є кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка, у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому середовищі. Саме ця її властивість використовується в якості санітарно-бактеріологічного показника забруднення води.

Епідемічну безпеку питна вода проходить у системі централізованого водопостачання. Найголовніший етап водопідготовки – дезінфекція та знезараження, а в наших умовах актуальним питанням є знезалізнення та очищення, яке досягається за допомогою комбінованих засобів обробки, проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води.

Тому звертаємо увагу на необхідність спільної роботи органів місцевого самоврядування, відповідальних осіб за водозабезпеченням населення, установ та організацій, громадян, котрі користуються власними джерелами водопостачання щодо покращення якості питної води, недопущення її забруднення, приведення до нормативних показників.

Пулинське районне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь