Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

У столиці пройшли урочистості до Дня Хрещення Київської Русі-України

Дата: 30.07.2018 15:05
Кількість переглядів: 791

28 липня Українська Православна Церква і наша держава відзначали 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України. На багатолюдному святкуванні у столиці побували представники Пулинської громади, серед яких працівники селищної ради, районних організацій та установ, керівництво району, духовенство.

Фото без описуФото без опису

З 10-ої години до 11.30 – у Володимирському кафедральному патріаршому соборі (бульвар Шевченка) тривала божественна літургія, яка транслювалася і на вулиці. Урочисті богослужіння очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет. Після їх завершення розпочався багатотисячний Хресний хід з українськими прапорами та піснями (бульвар Т. Шевченка – вул. Володимирська – Софіївська, Михайлівська площі) до парку Володимирська гірка, де знаходиться пам’ятник князю Володимиру.

Фото без описуНастоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП смт Пулини о. Сергій Янчук зазначає: «Церква порівнює князя Володимира з апостолами. Спочатку князь поклонявся могильним богам, але благодать Божа переродила його. І Господь вибрав Володимира як мужню людину для боротьби з язичництвом. Він приніс світло Христової віри з Візантії в Київську Русь у 988 році й зробив її християнською, охрестивши весь люд у водах Дніпра. Християнська віра за святого князя Володимира стала державною. У 1686 році Київська митрополія втратила свою незалежність, після анексії і підкупу перейшла під Московію.

З того часу Українська церква намагається вернутись у Європейський Союз, де були наші предки, і стати повноправним її членом. Коли Русь приймала християнство, то Московії як такої, ще не було. А це значить, що Москва і московська церква до Хрещення Русі жодного стосунку не має. Ми твердо віримо, що Вселенський Патріарх Ворфоломій на прохання УПЦ КП та УАПЦ, президента України П. Порошенка, уряду надасть томос Українській церкві й прийме нас у молитовне спілкування. Після об’єднання УПЦ КП, УАПЦ і окремих ієрархій УПЦ МП Україна буде мати свою державну помісну православну церкву. Тому звертаємося до Великого князя Володимира з молитвою, щоб він прийшов і подивився на свій знедолений народ і на засновану ним церкву, яка нині розділена. І своїми молитвами перед престолом Божим допоміг нам».

Фото без опису

Фото без опису

Святкування завершилось спільним урочистим молебнем за участі президента та уряду за Україну, за перемогу і справедливий мир, за єдину Помісну Українську Православну церкву.

І як сказав Патріарх Філарет: «Для того, щоб була Українська держава, має бути Українська церква – духовна основа українського народу».

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь