Пулинська громада

Житомирська область, Житомирський район

Від якості води залежить наше здоров’я

Дата: 10.07.2018 08:45
Кількість переглядів: 671

Здоров’я людини у великій мірі залежить від такого важливого чинника навколишнього середовища, як вода. Якою ж є якість питної води у наших приватних та громадських криницях? На це запитання дають відповідь фахівці обласного лабораторного центру.

Новоград-Волинським міжрайонним відділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводились лабораторні дослідження води у смт Пулини та с. Буряківка. Загалом було відібрано 20 зразків (по 10 у кожному населеному пункті).

Фото без описуІз досліджених 10 зразків води в Пулинах (3 громадські криниці та 7 – приватні) лише в 4-х із них – це вул. Грушевського, 100; Шевченка, 69 та Шевченка, 133; провулок Соколовського (М.Гичун) результати відповідали гігієнічним вимогам. Решта зразків (їх 6) також взяті по вул. Шевченка, Незалежності, П.Мирного, Грушевського не відповідали вимогам як за мікробіологічними, так і за хімічними показниками. У громадських криницях виявлено відхилення по мікробіологічних показниках, а в приватній криниці – по санітарно-хімічних, а саме: перевищення вмісту нітратів (складає 65,8 мг/дм. куб. при нормі – 50) та загальна жорсткість (13,2 мг/екв/дм. куб при нормі не більше 10). До речі, надто жорстка вода спричинює накипи.

Усі 10 зразків води з приватних криниць у с. Буряківка також не відповідали санітарним вимогам. Зокрема у 3-х криницях, що знаходяться по вул. Перемоги, крім перевищень таких хімічних показників як нітрати та жорсткість, також виявлені ешеріхії колі (має місце свіжо фекальне забруднення).

Завідувач Новоград-Волинським міжрайвідділом Л. Прохор зазначає, що такі забруднення криниць можуть спричинити виникнення кишкових інфекційних захворювань, гепатиту «А» та інших важких хвороб. Фахівець, керуючись ст. 18.41 Закону України «Про забезпечення санепідблагополуччя населення», рекомендує власникам згаданих криниць провести дезінфекцію та очистку. Після проведення заходів зробити повторний аналіз води. Дослідження проводяться на платній основі, крім сімей, де проживають вагітні жінки та діти, віком до 3-х років.

За більш детальною інформацією щодо лабораторних досліджень води звертатися у відділ містобудування, архітектури, ЖКГ та земельних відносин селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь